Çocuklarda Diyabet: Önlenebilir mi? Kalıtsal mı? Geçici mi? Kalıcı mı? İnsülin İğnesi Kullanmadan Tedavi Mümkün mü?
Çocuklarda en sık görülen diyabet türü Tip 1 Diyabettir ve pankreasta insülin salgılayan adacık hücrelerinin otoimmün harabiyeti sonucu oluşan insülin eksikliği nedeni ile oluşur. Bugün için Tip 1 diyabetin oluşumunu önleyici bir tedavi bulunmamaktadır.
Tip 1 diyabet oluşumunda genetik faktörler rol oynamakla birlikte çevresel faktörler de etkindir. Genetik özellikleri birbirine çok benze tek yumurta ikizlerinde bile bir çocuk diyabetse kardeşinin diyabet olma ihtimali %50’dir. Tip 1 diyabet oluşumu için ailede diyabet olması şart değildir ancak yakın akrabalarda diyabet varlığı Tip 1 Diyabet gelişme riskini artırır.
Tip 1 Diyabet insülin hormonu salgılayan adacık hücre harabiyeti sonucu oluştuğundan geçici bir durum değildir. Tip 1 Diyabet tanısı konan çocuklar bundan sonraki hayatlarına diyabetliolarak devam ederler. Bu çocuklar insülin, diyet ve egzersizden oluşan tedaviyi uygulamak zorundadırlar.
Tip 1 diyabet tedavisinde insülin hormonu kullanmak zorunludur. İnsülin önceki yıllarda günde 4 defe yapılan iğne ile sadece cilt altı enjeksiyonu şeklinde verilebilirken, son yıllarda insülini cilt altına takılan bir kateter yardımı ile sürekli vücuda gönderen ve böylece sürekli iğne ile enjeksiyon yapmaya gerek bırakmayan insülin pompaları kullanımı yaygınlaşmıştır. Bu pompaların bazı türleri teknolojik gelişmelerle birlikte kan şekerini de cilt altından okuyup kaydetme özelliğine sahiptir. Ülkemizde pek çok merkezde ve kliniğimizde insülin pompa tedavisi uygulanmaktadır.
#diyabet #tip1diyabet #çocuklukçağıdiyabeti #insülintedavisi #insülinpompatedavisi #iğnesizinsülintedavisi #izmir #izmirpediatri #izmircocukendokrinkliniği #bumindundar #bilgi #bilgilendirmeamaclıdır #izmircocukendokrindiyabet
Bilgi ve randevu için
bumindundar.com
Telefon: 0-232-260 09 09
Adalet mh. 1596 sk. No:2 Hitay Plaza Kat:11, Bayraklı, İZMİR