Çocuklarda Hipotiroidinin En sık Nedeni: Hashimoto Hastalığı
Çocuklarda Hipotiroidinin En sık Nedeni: Hashimoto Hastalığı
Hashimoto (Haşimato olarak okunur) hastalığı ismi hastalığı ilk bulan Japon bilim adamından gelmektedir. Otoimmün bir hastalıktır. Yani vücut bağışıklık sisteminde dış etkenlere karşı koruyucu mekanizmaların vücudun kendi tiroit dokusuna karşı harekete geçmesi ve tiroit bezinde doku hasarı yapması ile oluşan iltihabi bir olay oluşur. Tüm otoimmün olaylarda olduğu gibi kalıtsal yatkınlık ve çevresel faktörler hastalık oluşumunda önemlidir.
Hashimoto hastalığı tiroit bezine zarar verdiğinden vücud için çok önemli olan tiroit hormon sentezin bozabilir. Hastalarda genelde tiroit hormonları başlangıçta normaldir. İkinci sıklıkla hipotiroidi yani tiroit hormonlarının az salınması daha az sıklıkla hipertiroidi yani tiroit hormonlarının çok salınması görülür. Hipertiroidi geçicidir, bulgular hafiftir.
Hastalık otoimmün bir hastalık olduğundan tiroit antikorları pozitiftir. İlk başta negatif çıksa bile şüphelenilen olgularda her kontrolde tekrar edilmelidir. Tiroit bezinde büyüme yani guatr sıklıkla gözlenir. Nodül saptanması durumunda tiroit kanserleri açısından takibi yapılmalıdır.
Çocuklarda özellikle hipotiroidi varlığında ciddi büyüme geriliğine neden olabilir. Bunun yanında ders başarısında düşme, halsizlik, uyku hali, soğuk intoleransı, kuru cilt, kilo artışı, kabızlık, adet düzensizliği diğer bulgulardır. Mutlaka tiroit hormonları ile tedavi edilmeli ve çocuk endokrinoloji uzmanı gözetiminde yakın takip yapılmalıdır.
Uzun dönemde hastalık tamamen geçebileceği, uzun yıllar tiroit hormon tedavisi kullanmak da gerekebilir.
#hashimoto #tiroit#tiroid #tiroidit #tiroitiltihabı #tiroidiltihabı #hipotiroidi #tedavi #izmir #izmirpediatri #izmircocukendokrinkliniği #bumindundar #bilgi #bilgilendirmeamaclıdır #izmircocukendokrindiyabet
Bilgi ve randevu için
bumindundar.com
Telefon: 0-232-260 09 09
Adalet mh. 1596 sk. No:2 Hitay Plaza Kat:11, Bayraklı, İZMİR