DİYABETE BİTKİSEL ÜRÜNLERLE ÇÖZÜM ARAMAYIN

Türkiye Diyabet Vakfı (TURKDİAB) İkinci Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kaya, diyabet hastalarının bitkisel ilaçlara karşı dikkatli olması gerektiğini belirterek, ”Bu maddeler, başlıca ishal, mide-barsak rahatsızlıkları, karaciğer üzerine olumsuz etki, cilt reaksiyonları olmak üzere pek çok istenmeyen olaylara yol açabilir, ölüm bile karşımıza çıkabilir” dedi.
Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada 5 bine yakın bitkinin değişik hastalıklarda şifa verici olarak çok eski çağlardan bu yana kullanıldığını ancak bunların yaklaşık yarısının zararlı etkilere yol açabileceğini, ülkemizde de bu tip kullanımların olduğunu savundu.

Diyabet ve diyabete bağlı organ hasarlarının bitkiler ya da karışımları ile tamamen iyileştirilebileceği iddialarıyla hasta sağlığıyla oynandığına dikkati çeken Kaya, şunları kaydetti:

”Diyabeti otlarla veya bitkisel karışımlarla tedavi ettiğini iddia eden birçok kişi hastalara yönelik bitki tarifleriyle tedavi yöntemleri önermektedir. Bu kişilerin ve bu türden ürünlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bir bitkiden güvenli ilaç elde edilmesi 10-14 yıllık uzun bir süreci kapsar. Uluslararası kurallar gereği insan sağlığını korumak amacıyla, öncelikle bitki içindeki maddeden etken maddenin ayrıştırılması, saflaştırılması, deney hayvanları üzerinde yan etkilerinin incelenmesi ve diğer organlar üzerinde uzun süreli etkilerinin gözlemlenmesi, daha sonra gönüllülerde denenmesi, güvenirlik ve etkinlik çalışmalarının yapılması ve bunların tamamlandığına dair resmi kurumlardan ruhsatlanması gerekmektedir.”

-”Diyabetin tedavisi bulundu’ ifadelerine inanmayın”-

”Diyabetin Tedavisi Bulundu” ifadesiyle yapılan açıklamaların ya da ilanların bilimsel olarak anlamlı olmadığını vurgulayan Kaya, gelişigüzel kullanılan bu maddelerin, kişilerin yaşamını tehdit edebileceğini aktardı.

Diyabetin her tipinde ve bu diyabet tiplerinin her klinik dönemlerinde farklı bir izlem ve tedavi protokolünün uygulaması gerektiğine değinen Kaya, şöyle devam etti:

”Diyabet tedavisi ile ilgili haberler, yöntemler belirtilirken diyabetin hangi tipinde ve hangi döneminde kullanılabileceği bildirilmeden genelleme yapılarak açıklanan söylemler yanlış yönlendirici bir bilgi olarak milyonlarca diyabetli hastaya yanıltıcı umut ışığı olmakta, birçok hasta bu nedenle tedaviyi aksatmakta ya da tıbbi olarak yanlış tedavi yöntemlerine yöneltmektedir.”

Diyabet gibi ciddi, komplike, iyi tedavi edilmediği zaman ağır organ kayıplarına neden olan ve milyonlarca insanın hayatını ilgilendiren bir hastalığın tedavisinde bu tür etkinliği uluslararası kurallara göre kanıtlanmamış bitkisel ürünlerin, tedavi de kullanılması birçok hasta için geri dönüşü mümkün olmayan ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu anlatan Kaya, bu konuda herkesin üstüne düşen görevler olduğunu sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir