SDÜ’YE VEDA ve YENİDEN BAŞLARKEN

Prof. dr. Bumin DündarHiç aklımızda yokken, bundan tam 8 yıl önce başlamıştı SDÜ maceramız. Akademik yaşamımızın ilk basamağı oldu SDÜ. Yaşamımızın en zor günlerinde bize kucak açtı.
Hak ve adalet arayışı içinde girdiğimiz girdaptan çıkmamıza yardımcı oldu. Aslında daha ilk ayak bastığımızda  ve kapısından içeriye girdiğimizde içimiz ısınmış ve burada çalışmamız lazım demiştik. Isparta’nın buram buram Anadolu kokan havasına, saf ve tertemiz insanlarına, muhteşem doğasına aşık olmuştuk. Her zamanki gibi birtakım zorluklardan sonra Allah nasip etti, tam 8 yılımızı SDÜ’ye verdik. İtiraf etmeliyim ki, SDÜ de bize her alanda birçok şey kazandırdı, birçok değerli dost edindik, çok insan tanıdık. Kendimizi ve çalışmalarımızı daha iyi tanıtma fırsatı bulduk. Acı tatlı anılarımız  oldu. Büyük bir değişime de tanık olduk. Tabii ki başkaları takdir edecek ama, biz de yeterince hizmet ettiğimiz kanısındayız.
Ayrılmak da oldukça zor oldu SDÜ’den. Aslında Allah şahittir ayrılmak için gelmedik SDÜ’ye. Ama şartlar bizi buna zorladı, bir değişim ihtiyacı doğdu. İzmir sevdamız etkili olmadı desek yalan olur. Burada bir kısmı özel olan ayrılığın nedenlerini ayrıntılı olarak anlatacak değilim. Ancak genel olarak Anadolu Üniversitelerinin durumları hakkında birkaç noktaya dikkat çekmeden de yapamayacağım. Şüphesiz henüz gelişmekte olan Anadolu Üniversitelerinde çalışmanın zorluğunu en iyi orada çalışanlar bilir. Çok iyi gelişme gösterenler olmakla beraber, bu üniversitelerimizin birçoğunda en büyük eksiklik, bu üniversitelerin sürekli kan kaybetmeleri ve maalesef birer doçent ve profesör üretim merkezi gibi çalışmaları. Dolayısıyla ünvanları sadece daha çok para ve güç kazanmanın aracı olarak görenler için de dayanılmaz cazibe merkezleri oluyor bu yerler. Bu nedenle de bölümlerde kemikleşmiş ve kaliteli bir kadro ne yazık ki uzun zaman içinde tam olarak oluşturulamıyor. Daha baştan bu üniversiteleri basamak yaparak, kazanacağı ünvanlar sonrası ayrılmayı düşünenler yanında; akademisyenliğin çok fazla kazanç getirmemesi nedeniyle, paranın ve daha konforlu bir yaşamın cazibesine kapılan akademisyenler, Anadolu Üniversitelerinde uzun soluklu çalışmalarını sürdüremiyor. Büyük fedakarlıklarla ve layıkıyla çalışanları ve sadece bulunduğu yere hizmet amacıyla çalışmış olanları hariç tutarak söylüyorum;  zaman içinde sadece kendisine çalışan, bu üniversitelerimizi şahsi menfaatleri için sıçrama tahtası olarak gören, kendinden başka herkesi küçümseyen, liyakata, istişareye ve akademik hiyerarşiye önem vermeyen tarzda yönetim anlayışına sahip idarecilerimizin  bu kurumlarımızda kalitenin daha çok artmasına da engel olduklarını düşünüyorum. Tüm bu idari zaafiyetlerin yanısıra, halkla bütünleşememenin de  birçok Anadolu  Üniversitesinin yeterince hızlı gelişme gösterememesinin sebeplerinden biri olduğu kanısındayım.

Her türlü zorlukla mücadele edip, Anadolu üniversitelerinde azimle çalışmalarını sürdüren tüm akademisyen arkadaşlarıma ve bu üniversitelerimizin kalkınması için halen cansiparane çalışan tüm yöneticilerimize başarılar diliyorum. SDÜ’de  acı tatlı anları paylaştığımız Pediatri Ailesinin  değerli öğretim üyeleri ve asistanlarına, SDÜ’nün tüm akademik ve idari personeline şükranlarımı sunmak istiyorum.  Çalışma süremiz boyunca hatalarımız olduysa, çalışma arkadaşlarımızdan ve Türkiye’nin değişik birçok bölgesinden gelip çocuklarını bize emanet eden ailelerimizden af diliyorum. Artık yeni ve daha zorlu bir yoldayız ve İKÇÜ için çalışacağız. Bize tekrar İzmir’de çalışma fırsatı tanıyan İKÇÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Galip Akhan’a  teşekkürü bir borç biliyorum. Görev yeri değişikliği nedeniyle memnuniyetlerini ifade eden ve tebriklerini ileten tüm dostlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.

Web sitemizin yeni yüzüyle uzun bir aradan sonra yeniden beraber olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sitemizi daha dinamik bir yapıya kavuşturduk. Cocukendokrin.net sitesi bundan sonra daha sık güncellenerek, sizlere çocuk endokrin ve diyabet konularında daha kapsamlı bilgiler sunacaktır. Artık sitemizde yorum yapmanız da mümkün olacak. Sitemiz yine her zaman olduğu gibi bölümümüzün faaliyetlerinden bahsedecek, aynı zamanda  özellikle sağlıkla ilgi değişik konularda haber ve makaleleri de yayınlayacak, konuk yazarlara ev sahipliği yapacak,  sağlık alanında önemli bir haber sitesi olma yolunda kararlı adımlarla ilerleyecektir. Amacımız kimseyi karalamak değil, yapısal eleştirilerle gördüğümüz yanlışlıkları samimi olarak gözler önüne sermek ve yapıcı önerilerimizi sunmak olacaktır.

Prof. Dr. Bumin N. Dündar

5 thoughts on “SDÜ’YE VEDA ve YENİDEN BAŞLARKEN

  • 6 Kasım 2011 tarihinde, saat 17:34
    Permalink

    Degerli hocam, Ispartaya yaptığınız hizmetler unutulmayacaktır, yeni görevinizde basarılar dileriz

    Yanıtla
  • 19 Kasım 2011 tarihinde, saat 22:39
    Permalink

    Hocam Ispartadan ayrılışınıza nasıl üzüldük bilemezsiniz. Sizin gibi değerli bir doktorla karşılaştığımız için kendimizi şanslı hissediyoruz. Yeni görevinizde başarılar diliyoruz,profesörlüğünüzü tebrik ediyoruz. Ahmet te en yakın zamanda sizi yeniden görmek istiyor. Görüşmek üzere’ sağlıcakla kalın Ayşe Polat

    Yanıtla
  • 27 Kasım 2011 tarihinde, saat 00:29
    Permalink

    Hocam bazı şeyleri o kadar güzel dile getirmişsiniz ki, kaleminize sağlık..Üniversitemiz, bölümümüz, biz asistanlarınız size çok şey borçluyuz. Bedensel olarak yanımızda olamasanızda, bilimsel ve sosyal anlamda bize kattıklarınızla bizimlesiniz..İyiki varsınız…

    Yanıtla
  • 30 Kasım 2011 tarihinde, saat 17:25
    Permalink

    Hocam merhaba, Isparta’dan ayrıldığınızı yeni öğrendik, çok üzüldük. Sitenizi tesadüfen buldum. İyi dileklerimi iletmek istedim, herşey gönlünüzce olsun.

    Yanıtla
  • 26 Şubat 2012 tarihinde, saat 14:44
    Permalink

    HOCAM SİZE GERÇEKTEN ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ BUNU DIŞARIDA ÇALIŞIRKEN DAHA İYİ ANLIYORUZ

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir